A moratórium jelenlegi hatálya:
2022. június 30.

Az elmúlt egy évben a járványhelyzetnek köszönhetően nem ez az első alkalom, hogy automatikusan meghosszabbodott a lejárt érvényességű okmányok határideje.

A 2020 tavaszán kihirdetett veszélyhelyzet március 11-e és július 3-a között tartott. Külön érdekesség, hogy az akkor lejárt okmányok határidejét egészen 2020. december 15-ig meghosszabbította a kormány, viszont novemberben ismét elrendelték és azóta többször meghosszabbították a veszélyhelyzetet.

Fontos változás azonban, hogy 2022. 01.01 hatállyal megszűnt az okmányok szabályozására vonatkozó 500/2020(IX.13) Kormányrendelet. Ennek értelmében minden autósnak gondoskodnia kell a gépjárműve műszaki vizsgájának megújításáról 2022. június 30. -ig.

Így előfordulhat, hogy valakinek már 2020 március 11-én lejárt a forgalmi engedélye, viszont a jelenlegi jogszabályok szerint az mégis érvényes, a pillanatnyi állás szerint egészen 2022. június 30-ig*, azaz közel kettő éven keresztül lejárt forgalmival jogosan közlekedhet az illető Magyarországon.

* Rövidülhet az eddigi enyhítéseket figyelembe véve. Figyeljék folyamatosan honlapunkat ,ahol jelezzük a moratórium idejének esetleges változását

Kevésbé szerencsések azok, akiknek akkor jártak le az okmányaik, amikor éppen nem volt érvényben veszélyhelyzet Magyarországon.
rendelet ugyanis nem vonatkozik a 2020. július 3. és november 4. között lejárt okmányokra, így azokat meg kellett hosszabbíttatni.

Vannak esetek, amikre viszont nem vonatkozik a moratórium, időpontot kell kérni az okmányirodába.

Ilyen eset például, ha a lejárt műszakis autónak elveszik a forgalmi engedélye, vagy megváltozik a tulajdonosa, üzemeltetője, az új okmány kiállításához elengedhetetlen lesz az érvényes műszaki vizsga.

Azt sem árt szem előtt tartani – sőt, saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében ez a legfontosabb –, hogy a felmentés csak az okmányban szereplő érvényességi időre vonatkozik. 

Az érvényes jogszabályok szerint továbbra is csak olyan járművel szabad a közúti közlekedésben részt venni, amelynek műszaki-, biztonsági- és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek az előírásoknak.

Fontos továbbá, hogy a moratórium, csak magyarország területén belül használt gépkocsikra vonatkozik! Akik külföldi utat terveznek, vagy munkahelyükre ingáznak, elengedhetetlen az érvényes okmányok és a műszaki vizsga megléte.

Ha autójának műszaki vizsgára való felkészítését nálunk rendeli meg,
a munkadíjból és az alkatrészek árából 10% kedvezményt biztosítunk.

A fenti információk alapján bizonytalan abban, hogy műszaki vizsgája érvényes-e? 

Segítünk Önnek. Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon, emailben, vagy személyesen az alábbi elérhetőségeink egyikén.

Marsal
Ajka-Bakonygyepes

Marsal
Veszprém